Tuesday, June 7, 2011

Inggeris boleh, Melayu xboleh bukan?

Ini bukan post berunsur perkauman, jngn terpedaya ngan tajuknya. haha. Hampa nak habaq mai pasai bahasa kita. Bahasa Melayu. Yelah, krg kan skang pndai ckp bahasa omputih, MUET band 4, 5, 6. kat umah speaking london. xkisah la, hal masing2. Tapi cuba fikir, kalau org salah guna tatabahasa bahasa inggeris, mesti korang rasa klaka kan? tp kalau org salah guna bahasa melayu? krg rasa klaka x? ke krg pon xtau~ duh~ =_="

contoh-contoh:

aku nak guna bahasa melayu yang betul. x, maksud aku penggunaan tatabahasa dll. Tapi aku masih terpengaruh ngan slanga. tau ke apa tu slanga? perkataan dalam slanga xde dlm kamus. contoh, brader, pakwe, makwe, poyo dll. dan aku gune bahasa basahan. contohnya ko, amik, kenapa, macam mana, nasik. hehe

Sunday, June 5, 2011

Itulah takdir ahaks!

Krg penah buktikan takdir? Sbb kdng2, takdir 2 kita susah sngt nk nmpak. Aku dpat buktikan dalam situasi yg sngat mudah! hehe. ni yang cek nk habaq kat hampa suma. Tadi aku g swimming, pas2 knal la dak cina ni nama dia Calvin. OK, don't want to mention his swimming skills, so we just get straight 2 the main subject kayh, haha. (he's damn good by the way) Ok, masa da abis kelas  dia offer aku nek keta die, umah die dekat2